Voor wie van kleine hapjes en proeverijen met veel variatie houdt is de Amusetour, een culinaire wandeling, een ware must. Want hoe leuk is het om op je vrije zondagmiddag van restaurant naar restaurant te wandelen waar chef-koks en sommeliers zich hebben uitgesloofd om door middel van een (klein) hapje met bijpassende wijn het visitekaartje van hun horecagelegenheid af te geven. Vol verwachting rijden we dan ook richting het Noord- Hollandse Medemblik. Gelukkig is het ideaal weer om een terrasje te pakken.

Restaurant Meijers 2.0

Restaurant-Mamta

Er doen in het totaal 7 restaurants mee en voor ons begint de Amusetour bij Restaurant Meijers 2.0 waar we zeer vriendelijk worden ontvangen. Via het nieuw ogende en stijlvolle interieur, helemaal van deze tijd worden we naar een uiterst verzorgd terras naar ons tafeltje begeleid. Op het terras zitten nog meer amusanten (deelnemers van de Amusetour). Verse kleine broodjes worden geserveerd in een ambachtelijke papieren zak, welke aan lang vervlogen tijden doet denken, met daarbij een plak ijskoude maar smeerbare gezouten roomboter. Ongevraagd en bijna ongemerkt staat er ineens ook een watertje op tafel. Daar wordt je blij van!!

 

Geserveerd wordt vervolgens een geweldig lekkere Steak Tartaar (een van de lekkerste ooit;) met schuim van Parmezaan, tomaat, Amsterdams zuur en een brioche broodje.  Daarbij wordt er een Villa Aix Rosé uit de Provence geschonken, wat wil je nog meer?!! Een superstart van deze Amusetour en wat ons betreft belonen we Restaurant Meijers met vijf terechte sterren. Dit smaakt naar meer….

Costas Portugees Specialiteiten Restaurant

vier sterren culinair camperen

Na een intensieve wandeling van ik schat zéker wel 200 meter vervolgen we de Amusetour en arriveren we bij  ons tweede adresje, restaurant Costas. Costas is een Portugees Specialiteiten restaurant welke je niet mag missen. Vanwege het schitterende weer zitten we idyllisch op het terras aan het water met uitzicht op de sluis waar het een komen en gaan is van plezierbootjes. Dit vormt het perfecte decor voor onze volgende (vis) Amuse. Wederom ongevraagd een watertje op tafel wat wij zeer waarderen.

 

De gegrilde zeebaars was krakend vers, goed op smaak en had een lekker krokant velletje. De vers gedopte tuinboontjes waren eveneens een hit. De gastvrouw, zeer goed gemutst, loste kundig en snel het probleempje ‘kurk’ in de wijn op. We waren blij dat het gewoon ‘kurk’ betrof en dat het niet de bijbehorende smaak van de Portugese wijn was. Het interieur is verrassend fris en erg leuk!! Dus ga vooral ook even binnen een kijkje nemen bij mooi weer. Het liefste zouden wij dit verfrissende Portugese stijltje wat meer terugzien op het terras, want onze ervaring is vele malen beter dan de buitenkant doet vermoeden.

Wij waarderen Portugees Restaurant Costas dan ook met een welverdiende vier sterren.

 

Restaurant ATC Misfits

Voor ons ook vier sterren voor Restaurant ATC Misfits.

vier sterren culinair camperen

Met de gewaagde maar eigentijdse keuze om een witte wijn bij een gedroogde en gerijpte entrecote te serveren, doet Restaurant Misfits ATC, wat in het Engels buitenbeentje betekend, zijn naam eer aan. Wij houden wel van eigenwijs(ze). En omdat dezelfde witte wijn ook al bij een ander op de Amusetour kaart voorkomt wordt er ook nog een rode wijn als alternatief geboden. Wij besluiten natuurlijk om voor 1 glas rood en 1 glas wit te gaan zodat we later kunnen beslissen welke wijn de meeste synergie veroorzaakte.

Onze betrokken en kundige gastheer was oprecht nieuwsgierig naar de uitkomst. Hoewel de rode zeker een goede match was gaf de witte wijn meer spanning. Knap gevonden!! Ook hier is het interieur een kijkje meer dan de moeite waard.

 

 

Restaurant Danny Leung Kantonees Chinees

drie sterren culinair camperen

Je moet er enigszins een goede conditie voor hebben want van ATC Misfits tot Chinees restaurant Danny Leung is het zeker wel 400 meter lopen:-). Een uiterst vriendelijke dame legt ons uit dat op het bordje voor ons een pittige tofoe met pinda en tamarindesaus ligt. Maakten ze in elk Chinees restaurant maar zo’n lekkere pindasaus. Om je vingers bij af te likken. Daarnaast krijgen we een glaasje bubbels (een Spaanse Cava). Leuke vondst en prima combi en daarom drie sterren voor Danny.

Locals Grand Café

Wat ons betreft drie sterren

    drie sterren culinair camperen

Iedere plaats heeft wel zo’n café van ‘ons kent ons’ en wat dat aangaat doet Grand Café Locals zijn naam eer aan. Een tentje vol Medemblikse gezelligheid waarin de eigenaresse dan ook her en der gezellig aanschuift. De amusanten mixen zich dan ook snel tussen de plaatselijke bevolking en de niet zuinige portie warm gerookte ribeye uit de green egg was lekker.

Hof van Medemblik

Drie sterren drie sterren culinair camperen

Op de tafel staat een kaartje met de tekst “Kijk eens om je heen overal is iets leuk te zien”. En dat klopt bij dit charmante pandje met een terras op een superplek aan het water. Hip tikje schools interieur, goede ontvangst en een lekkere wijn uit een even lekker drinkend glas.

Wapen van Medemblik

Chapeau vijf sterren!!

Wapen van Medemblik

En als laatste van de Amusetour het Wapen van Medemblik en hier geldt zeker ‘last but not least’. De kok heeft er een waar feestje van gemaakt en een visitekaartje afgegeven waar menig hotel jaloers op mag zijn. Een gegrilde coquille met Hollandse en groene asperge, waterkers en een gekonfijte kumquat puree. De coquille is perfect gegaard.  De volle vette Chardonnay vormt een waar contrast met de fruitig- en frisheid van het garnituur wat het geheel spannend en avontuurlijk maakt. De gastheer weet waar hij het over heeft. Hier logeer je niet alleen op een prachtige locatie maar dit is culinair gezien ook waar je op hoopt als je gaat eten en slapen in een hotel.

Threma

 

Een amuse is niet alleen het culinaire visitekaartje bij uitstek van de chef maar het is ook een klein gerecht om de smaakpapillen op gang te brengen. En na zeven amuses zijn onze smaakpapillen zo goed op gang gebracht dat we dan ook besluiten om voor het Diner terug naar Meijers 2.0 te gaan.

 

www.Culinaircamperen.nl

“Uit eten gaan is een feestje”

“Er valt elke dag wel wat te vieren”