Niven

Juli 2018. Het is wel een erg mooie zomer om erop uit te trekken met je campertje. Zo ook deze dag als we naar restaurant Niven in Rijswijk rijden. Hoewel campertjes er van harte welkom zijn slapen we dit keer in het kleine en zeer comfortabele 2 kamers tellende hotel van Niven Kunz.
We rijden met enigszins gemengde gevoelens richting Rijswijk. Een paar jaar geleden was de eerste keer dat we bij Restaurant Niven aten. Dit was zo ontzettend goed en verrassend dat Niven gelijk met stip op nummer één stond in onze persoonlijke restaurant top tien. De tweede keer viel het echter wat tegen. En terwijl Roos en ik het erover hebben hoe raar het eigenlijk is dat een restaurant misschien wel honderd keer goed kan presteren, als het één keer tegen valt je dan (voorlopig) wegblijft, gaat de telefoon.

Met restaurant Niven……

“Met restaurant Niven u hebt gereserveerd voor vanavond”? Wij willen graag nog even van u weten of u iets te vieren heeft? En of u last heeft van bepaalde voedsel allergieën (hoe attent is dat?!!). Nou te vieren hebben we zeker iets, want wij gaan weer uit eten en dat is een feestje dat wij het liefst elke dag vieren.

Restaur

 

Groente Goeroe Niven Kunz

Hoe heerlijk.. geen keuze stress maar een proeverij van achttien door de chef met zorg geselecteerde gerechtjes. Niven Kunz hanteert de filosofie van tachtig procent groente en twintig procent vlees of vis. Bij deze groente goeroe gaan groenten ook dan ook altijd voor. Verrassend was dan ook dat tussen de meest spectaculaire gerechten een klassieke carpaccio (weliswaar ter grootte van een amuse) werd geserveerd.
Dit botst toch met de 80/20 regel? Niet veel later kwam onze ober van de avond, (een leuke vlotte vent overigens), terug en vertelde ons dat wat wij dachten dat ossenhaas was in werkelijkheid een stukje watermeloen was dat was gevriesdroogd. Ongeveer zes keer in de oven en zes keer in de vriezer en uiteindelijk is dan zowel de structuur als de smaak van watermeloen totaal veranderd. Heerlijk!! Het liefst hadden we met de kennis van nu nogmaals deze carpaccio geproefd.

Restaurant Niven

De klassieke spoom wordt vervangen door een verrassend en hip gin-tonic ijsje bereid met verse komkommer. Verder ga ik geen gerechten opnoemen want ik vindt dat ik met deze twee al teveel van de achttien spectaculaire gerechten heb weggegeven.

Normaal gesproken kiezen wij graag voor een wijn arrangement omdat wij geloven in de synergie tussen wijn en spijs. Met achttien gangen lijkt ons dat net als de sommelier geen verstandige keuze. Uiteraard heeft hij een passende oplossing. Het wijnarrangement waarbij je doorgaans bij iedere gang een ander glas wijn krijgt is vervangen door een met zorg geselecteerde en perfect matchende fles witte wijn, twee glazen rode wijn en een uitstekende dessertwijn.

De hamvraag

En dan nu de hamvraag (sorry Niven geen komkommer- of wortelvraag het heet toch echt de hamvraag): hoe beoordelen wij restaurant Niven……….?

Restauramt- Niven

Wat ons betreft vijf sterren PLUS. Niven Kunz heeft zich niet alleen gerevancheerd op onze eerdere ervaring maar wat ons betreft is dit een regelrechte sollicitatie naar een tweede Michelin Ster*. Restaurant Niven steekt met kop en schouders uit boven menig ander 1 sterren restaurant dat wij bezocht hebben. Het beschikt over een zeer verfijnde keuken. De gerechten worden geserveerd met uitstekende wijnen en zeker de moeite om er een flink eind voor om te rijden**.

Culinair-camperen

*Wist je dat

de Michelin Gids in 1900 voor het eerst uitkwam met de bedoeling om de slijtage van de banden te bevorderen?

in 1926 de eerste Michelin sterren hun intrede deden?

1 ster betekende dat je er veilig kon eten?

2 sterren betekende dat als je er toevallig voorbij komt dat je daar dan kunt gaan eten?

3 sterren betekende dat het waard is om 30 kilometer om te rijden als je trek hebt?

Wist je dat vandaag de dag

1 ster betekent dat de keuken uitstekend is in zijn categorie en de bediening zijn vak als goed gastheer/ gastvrouw verstaat?

2 sterren betekent daarbij ook nog bijzondere wijnen, een verfijnde keuken en de moeite waard om ervoor om te rijden?

3 sterren betekent dat er beroemde wijnen worden geserveerd en dat de keuken zo uitzonderlijk is dat het waard is om er een reis voor te maken?